فهرست مطالب

کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی - سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1393)

نشریه کاوش های جغرافیایی مناطق بیابانی
سال دوم شماره 3 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ان دی، ن*، سجاد باقری سیدشکری صفحات 1-20
    وسعت زیادی از پهنه ایران را سطوح نسبتا هموار و کم ارتفاعی تشکیل می دهد که به دلیل ارتفاع اندک و سایر عوامل اقلیمی، از شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک برخوردارند. فقر پوششگیاهی و همواری نسبی، موجب غلبه فرآیندهای کندوکاو و تراکم بادی در این مناطق شدهاست. میزان فرسایش بادی و حجم نقل و انتقال مواد، وابسته به ویژگی های باد اعم ازسرعت، جهت و فراوانی آن است. قدرت حمل مستقیم باد محدود به ذراتی می گردد که قطرآن ها کمتر از 2 میلی متر باشد. این پژوهش سعی دارد که به بررسی ویژگی های ژئومورفولوژیکی پیکان های ماسه ای گونه گیاهی خارشتر (Alhagi maurorum) در غرب دشت لوت (شرق شهداد) بپردازد. تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی مبتنی بر روش های میدانی و کتابخانه ای است. بدین صورت که پس از مشخص کردن محدوده مورد مطالعه، با استفاده از ترانسکت، پیکان های ماسه ای مورد نظر مشخص و سپس به بررسی مورفومتری، و گرانولومتری نمونه ها در آزمایشگاه پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که همبستگی بسیار تنگاتنگی بین طول پیکان ماسه ای با ارتفاع گیاه و تپه ماسه ای وجود دارد، به طوری که در سطح 99 درصد معناداری می باشند. همچنین نتایج حاصل از گرانولومتری ماسه ها نشان می دهند که در هر سه نمونه گرفته شده از قاعده، وسط و راس پیکان، رسوبات درشت دانه با اندازه های بیشتر از 250 میکرون وجود ندارد. در بین رسوبات با اندازه 250 میکرون ملاحظه می گردد که در قاعده پیکان نسبت به وسط و راس آن، رسوبات درشت دانه بیشتری وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیکان ماسه ای، لوت، خارشتر، شهداد، مورفومتری
  • کمال امیدوار*، محمدتقی دستورانی، سعید الفتی، خدیجه مرادی، مسعود قنبری صفحات 21-39
    امروزه یکی از مباحث مهم در محافل علمی دنیا، بحث در مورد تغییرات اقلیمی، گرمایش زمین و پیامدهای آن است که در کشور ما نیز به صورت پراکنده به این مهم پرداخته می شود. در این پژوهش سعی شده به بررسی افزایش دماهای حدی بیشینه یزد پرداخته شود. بنابراین داده های بیشینه مطلق سالانه دمای روزانه ایستگاه همدید یزد طی یک دوره 60 ساله ( 2010- 1951 ) مورد استفاده واقع شد. از روش رگرسیون (پلی نومیال و لگاریتمی) و آماره من- کندال در محیط نرم افزار مت لب برای آزمون معنی داری روند تغییرات سری های دمایی استفاده شد. نتایج نشان می دهد که دمای 2 دهه 1970 و 1980، پایین تر و دهه 2000 بالاتر از متوسط طولانی مدت هستند و دهه 1970 سردترین و دهه 2000 گرم ترین دهه است. نتایج کلی این پژوهش نشان می دهد وجود نوسانات فصلی در سری دماهای حدی بیشینه یزد است که این نوسانات معنی دار نیستند. همچنین معلوم شد که بهترین مدل برای پیش بینی دماهای حدی بیشینه یزد، مدل هالت- وینترز است که حاصل این پیش بینی نشان می دهد در سال های 2016 و 2020 دما افزایش ناهنجاری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دمای حدی بیشینه، آزمون من - کندال، سری زمانی هالت- وینترز، یزد
  • مرتضی اسمعیل نژاد*، تقی طاوسی، محمد اسنکندری ثانی صفحات 41-62
    برداشت دنباله دار آب های زیرزمینی و جایگزین نشدن این اضافه برداشت توسط بارش های آسمانی منجر به رخداد کمبود آب می گردد. این پدیده در بیشتر مناطق خشک ایران به عنوان یک بلای طبیعی به شمار می آید. دشت جنوبی بردسکن از جمله این دشت های بحرانی است. ورود فناوری پمپاژ آب های زیر زمینی و گسترش کشت های سنتی و غیر اقتصادی در منطقه، موجب اضافه برداشت آب از آبخانه های زیرزمینی شد. افت شدید سطح ایستایی، نخستین و بارزترین پیامد این رویه بود. خشک شدن قنوات، تغییر مکانی چاه های عمیق و افزایش عمق بعضی از آن ها تا 250 متر و پیدایش پدیده شکاف های سطحی در پیرامون دشت، از پیامدهای بعدی بود. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از داده های چاه های پیزومتری سال های (1390-1380) بحران آب در منطقه اثبات شده و توسط هیدروگراف واحد و نقشه هم عمق آب های زیرزمینی نمایش داده می شود، سپس به بررسی ضرورت تغییر الگوی کشت در منطقه پرداخته شده است. در این راستا با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل بولین به مکان یابی دو محصول مهم و اقتصادی در منطقه، یعنی پسته و زعفران اقدام شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد، با توجه به بحران شدید آب در منطقه، نیاز به کاشت محصولاتی است که نیاز آبی پایین و بازدهی بالا بوده و در عین حال منطقه استعداد کاشت آن را نیز داشته باشد. همچنین نتایج حاصل از مکان یابی اراضی مستعد کشت این دو محصول، مبین آن است که از مجموع 1328 کیلومتر مربع مساحت دشت، 44 درصد آن برای کشت پسته مناسب است که در جنوب شرق و غرب دشت پراکنده شده اند و 25 درصد دشت که عمدتا شرق و شمال شرق دشت است، برای کشت زعفران مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: بحران آب، مدل بولین، الگوی کاشت، بردسکن
  • محمدحسین سرایی*، هاشم ولی زاده دلنجان، محمدرضا پیرنیا صفحات 63-85
    امروزه افزایش تعداد اتومبیل و سفرهای درون شهری بخش مرکزی شهرهای بزرگ را با کمبود فضای پارک و افزایش حجم ترافیک عبوری و همچنین کاهش ضریب روانی ترافیک مواجه کرده است. این مسئله زمانی به شرایط حادی تبدیل می شود که پارکینگ های عمومی که نقش کلیدی را در تسهیل وضع حمل ونقل شهری را برعهده دارند، دارای استقرار نامناسب با دیگر عناصر شهری باشند. پس انتخاب محل پارکینگ های عمومی یکی از مسائل کلیدی در شهرهای بزرگ محسوب می شود. انتخاب مکان بهینه برای استقرار این عنصر شهری براساس معیارهای مختلف با توجه با شرایط مکانی منطقه مورد مطالعه، قابل بررسی است. در این پژوهش سعی شده از شاخص های از قبیل: فاصله از مراکز جذب، فاصله از معابر، تراکم جمعیت، ارزش ملک، عمر بنا، مالکیت، مکان های تاریخی ثبت شده در قالب مدل ANP با استفاده از توابع همپوشانی سیستم اطلاعات جغرافیایی مکان بهینه برای استقرار پارکینگ ارایه شود. اطلاعات و داده های پژوهش حاضر از طریق کتابخانه ای و میدانی تهیه شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای ARC GIS وSuper Decision و همچنین Expert Choice استفاده گردیده است. نتایج بررسی نشان می دهد که بیشتر پارکینگ های کنونی منطقه در محل مناسبی استقرار پیدا نکرده اند، بنابراین قادر به پاسخ گویی به نیاز حمل و نقل منطقه نیستند. نکته قابل توجه این پژوهش تمایل شدید این عناصر شهری به قرارگیری در مجاورت معابر اصلی شهر با توجه به قرارگیری مناطق جاذب سفر در محدوده معابر شریانی است.
    کلیدواژگان: پارکینگ های عمومی، پراکنش فضایی، ANP، GIS FUZZY، شهر یزد
  • محمد شریفی*، زهرا فرح بخش صفحات 87-114
    رسوب و ویژگی های آن از مهم ترین و متقن ترین شواهد و داده در بررسی شرایط محیطی از جنبه های مختلف اعم از شرایط زیستی، اقلیمی (نوسانات و تغییرات)، تکتونیکی و حتی شرایط باستان شناختی و تمدنی است. بنابراین، رسوب را از وجوه و نقطه نظرهای مختلفی مانند جنس، مواد تشکیل دهنده، ذرات و قطر آن ها، ریشه درختان و آثار و بقایای جانوران موجود در آن ها و... بررسی و مورد آزمایش قرار می دهند. مطالعه حاضر به بررسی دانه سنجی رسوبات در حوضه آبریز خضرآباد که در غرب شهر یزد قرار گرفته است، جهت شناخت و درک فرآیندهای حاکم و اثر گذار بر تغییر ناهمواری ها و همچنین تغییرات اقلیمی گذشته می پردازد. جهت این امر، پس از بازدید میدانی از حوضه شش نمونه رسوب در طول دره-رودخانه خضرآباد برداشت و پس از انتقال به آزمایشگاه، شستشو و خشک گردیدند. سپس مقدار حدود 300 گرم برای هر نمونه در دستگاه گرانولومتری به مدت 15 دقیقه قرار داده شدند. قطر الک های مورد استفاده در این آزمایش از درشت به ریز به ترتیب 2000، 1000، 550، 355، 250، 125، 63 میکرون بوده است. پس از مشخص کردن درصد رسوب روی هر الک به کمک نرم افزار Gradistat، عوامل آماری رسوب شناسی از قبیل میانگین (Mz)، میانه (Md)، انحراف معیار جامع (SDI)، چولگی جامع (SKI) و کشیدگی منحنی (Ku) بدست آمد. نتایج آزمایش حاکی از چند خاستگاه و ژنز بودن رسوبات است به گونه ای که فرآیندهای جریانی، یخچالی و تکتونیکی را می توان به ترتیب از مهم ترین عوامل دخیل در ایجاد این رسوبات قلمداد کرد. از این نظر، در کواترنر، حوضه تحت تاثیر شرایط یخبندان و ذوب یخ قرار داد، علاوه بر آن تکتونیک نیز حوضه (بخش های میانی حوضه) را تحت تاثیر قرار داده است. همچنین، بررسی پارامترهای آماری حاکی از وجود سیلاب های بزرگ در منطقه مورد مطالعه است؛ چرا که انحراف معیار در برخی از نمونه های رسوب بسیار بالا است.
    کلیدواژگان: مورفودینامیک، دره خضرآباد، رسوب شناسی، گرانولومتری
  • احمد مزیدی، شهاب شفیعی*، زهرا تقی زاده صفحات 115-140
    دما به عنوان یکی از عوامل مهم و تعیین کننده عناصر اقلیمی، شاخص مناسبی برای ردیابی تغییرات اقلیم به شمار می آید، به طوری که کوچک ترین تغییر در دمای یک مکان، تاثیرات کاملا محسوس و مهمی در اکوسیستم ها به دنبال خواهد داشت. از این رو در این پژوهش از روش های آماری هم چون آزمون های آشکارسازی روند با استفاده از روش های پارامتریک و ناپارامتریک و از روش های نسبی برآورد روند بر روی مشاهدات جهت شناسایی رفتار دمایی شهر یزد و همچنین از تحلیل طیفی برای برآورد چرخه های نهان در دمای سالانه یزد استفاده شده است در این پژوهش از داده های سالانه دمای ایستگاه سینوپتیک یزد طی دوره آماری 2010 – 1962 استفاده شده که جهت رسیدن به اهداف پژوهش از مدل ARIMA بهره یافته است که بعد از آزمون الگوهای مختلف، الگو(0،1،2 )ARIMA الگوی برازنده تری برای دمای سالانه تعیین گردید. بر همین اساس برای 10 سال آینده با بازه اطمینان 95%، پیش بینی دما صورت گرفته است. نتایج آزمون گردش ها با 5/0% خطا نشان می دهد که مشاهدات سالانه دما تصادفی نیستند و تغییرات سالانه دمای یزد دارای روند معنی دار و افزایشی است، همچنین در سطح اطمینان 95% به جز همساز اول، همساز 22 همساز معنا دار دیگری در سری زمانی دما می باشد به عبارتی این ویژگی، گواه دیگری بر وجود روند در مشاهدات است.
    کلیدواژگان: مدل سازی، دمای سالانه، سری زمانی، مدل ARIMA، ایستگاه یزد
  • علی اکبر عنابستانی*، ام البنین هراتی صفحات 141-164
    با گذشت بیش از سه دهه از شروع اجرای طرح های هادی در نواحی روستایی کشور و اندوختن تجربه، لازم است بدانیم که اجرای این گونه طرح ها چه نتایج و پیامدهایی را برای جامعه روستایی کشور به همراه داشته است. این پژوهش، ارزیابی میزان رضایتمندی روستاییان از نتایج طرح های هادی روستایی را در شهرستان خواف مورد توجه قرار داده است. روش تحقیق در این مطالعه، توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی، از طریق پرسشنامه با حجم نمونه 253 نفر در 10 سکونتگاه روستایی که از اجرای طرح هادی آن ها 10 سال می گذرد، صورت گرفته است. روایی صوری پرسشنامه توسط کارشناسان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با انجام پیش آزمون و تحلیل داده های پرسشنامه مذکور و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (850/0) مورد تایید قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که کاربری های پیشنهادی در طرح های هادی از نظر تناسب با نیازهای جوامع روستایی، فقط با نیازهای کالبدی همخوانی دارد و مقدار آماره t برای بعد کالبدی در روستا برابر با 153/15 هست، پس با اطمینان 95 درصد می توان گفت که در زمینه شاخص های کالبدی، روستاییان بیش ترین اظهار رضایت را از اجرای طرح کاربری های پیشنهادی داشته اند. در مقابل نیز مقدار آماره t برای بعد اجتماعی برابر با 344/8- هست که نشان می دهد به شاخص های اجتماعی در تهیه و اجرای طرح های هادی توجه چندانی نشده و مردم در این زمینه کمترین میزان رضایت را داشته اند.
    کلیدواژگان: نیازهای اقتصادی، نیازهای کالبدی، نیازهای اجتماعی، نیازهای اکولوژیک، طرح هادی
  • محسن قدس*، سعید کامیابی صفحات 165-185
    هدف اصلی مکان یابی خدمات شهری، جلوگیری از اتلاف هزینه ها از یک سو و اطمینان از کارآیی خدمات شهری در تقابل با کل سیستم شهر از سوی دیگر است. از خدمات عمومی مهم در شهرها، خدمات امدادرسانی آتش نشانی است. آنچه در کیفیت عملکرد و خدمت رسانی این خدمات در سطح شهرها نقش عمده ای دارد، موقعیت و چیدمان این خدمات و تاثیرپذیری آنها از شرایط ترافیکی است. تعیین مکان مناسب برای ایجاد ایستگاه های آتش نشانی جدید و یا در صورت نیاز انتقال مکانی ایستگاه های فعلی موجود برای بهبود کیفیت عملکرد و خدمت رسانی، یکی از وظایف مهم مدیران شهری است که باید در چارچوبی سیستماتیک صورت گیرد. در حال حاضر با توجه به جمعیت و وسعت فعلی محدوده مورد مطالعه شهر سمنان، فقط 4 ایستگاه آتش نشانی در سطح شهر و حریم آن به مساحت حدود 16000 هکتار در حال خدمت رسانی هستند که بر اساس استانداردها این تعداد پاسخگو نبوده و نیاز به ایستگاه های آتش نشانی جدید در مکان های مناسب مطابق با معیارهای مکان یابی احساس می شود. لذا در این تحقیق برای تعیین مکان های مناسب برای احداث ایستگاه های آتش نشانی در محدوده مورد مطالعه شهر سمنان، پس از تعریف مدل، معیارهای موثر در مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی مشخص و اطلاعات مورد نیاز آماده سازی گردید. در مرحله بعد، از مدل تصمیم گیری چند معیاره فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در محیط سیستم اطلاعات مکانی استفاده و مکان های مناسب برای احداث ایستگاه آتش نشانی تعیین گردید. نتایج پژوهش مشخص نمود که استفاده از تکنیک AHP برای مکان یابی بهینه ایستگاه های آتش نشانی بسیار مفید است و حتی این مدل را می توان در موارد امدادرسانی دیگر نیز به کار برد. استفاده از این تکنیک مشخص نمود که حداقل 4 ایستگاه آتش نشانی جدید برای تحت پوشش قرار دادن شهر سمنان مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ایستگاه آتش نشانی، AHP، GIS
  • معصومه هاشمی*، محمدحسین رامشت صفحات 187-204
    امروزه صنعت گردشگری (توریسم) به عنوان بخشی مهم و اصلی در اقتصاد جهانی به شمار می رود و در بین انواع مختلف گردشگری، طبیعت گردی، ابزاری مناسب جهت دستیابی به گردشگری پایدار می باشد .اکوتوریسم پدیده ای نسبتا تازه در صنعت گردشگری است که تنها بخشی از کل این صنعت را تشکیل می دهد و بسیاری از کشورهای جهان را بر آن داشته است که سرمایه گذاری های عمده ای را به این بخش، به لحاظ درآمدزایی فراوان آن اختصاص دهند.
    از جمله مهم ترین جاذبه های طبیعی، مناطق کویری و بیابانی هستند که حدود 90 درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده اند. وجود چنین وسعتی از نواحی خشک، لزوم توجه به پتانسیل های مناطق مذکور را در زمینه صنعت اکوتورسیم و ژئوتوریسم، به ویژه در استان یزد که در مرکز ایران و در حاشیه دشت کویر و دشت و بیابان لوت قرار گرفته است، ضروری می سازد. به طور کلی می توان گفت کویر یکی از چشم اندازهای غالب استان یزد است و به هر حال در الگوی توسعه منطقه ای نمی توان چشم اندازهای فوق را در توسعه این منطقه به دست فراموشی سپرد. در این میان کویرهای استان یزد به دلیل برخورداری از چشم اندازهای طبیعی و تنوع زیستی بالا، از پتانسیل بالایی برای جذب اکوتوریست برخوردار است.
    در این پژوهش به منظور ارزیابی توانمندی اکوتوریستی کویرهای استان یزد از روش تحلیل فرمی استفاده شد. در این روش، ابتدا پس از انجام بازدیدهای میدانی مکرر با به کارگیری مدل فرمی، طبقه بندی کویرهای استان یزد انجام گرفت. در طبقه بندی فرمی با استناد به شاخص های فرم شناسی و واحدهای فرمی، سه گروه مختلف تشخیص داده شد. در این سه مدل، چشم اندازهای کلی هر یک از سه گروه به دست آمد و اختلاف فرمی آن ها مشخص گردید. بدون تردید وجود واحدهای متعدد فرمیک به معنای توانمندی های متفاوت آمایشی است .
    کلیدواژگان: یزد، اکوتوریسم، مدل تحلیل فرمی، مناطق کویری
  • حسین محمدی، فرامرز خوش اخلاق، محمد امین حیدری*، مرضیه غیاث الحسینی صفحات 205-234
    در این پژوهش که به منظور واکاوی و پیش یابی تغییرات فرین آب وهوایی منطقه آبادان صورت گرفته است، از داده های دوره آماری 1951 تا 2010 ایستگاهی و همچنین با استفاده از مدل MAGICC-SCENGEN و با بکارگیری داده های مدل های GISS-ELTوCNRM-CM3 به منظور شبیه سازی بارش و مدل INMCM-30 به منظور شبیه سازی دما تحت سناریو P50 انجام شده است. به منظور روندیابی تغییرات از روش ناپارامتریک من-کندال و به منظور سنجش عملکرد مدل از مقادیر شاخص های آماری RMSE و MBE استفاده گردید. بر اساس نتایج به دست آمده آستانه بیشینه دمای بیش از 43 درجه سلسیوس بیشترین افزایش و همچنین آستانه های مربوط به دمای کمینه نیز روند افزایشی داشته اند. رطوبت نسبی منطقه در هرچهار شاخص مورد مطالعه روند کاهشی داشته و تغییرات بارش منطقه گویای تمرکز بیشتر بارش در ماه های سرد سال و کاهش بارش های بهاری در ماه های مارس تا مه و همچنین افرایش بارش های شدید، و افزایش مقدار بارش متوسط روزانه می باشد. به نظر می رسد افزایش دما، کاهش رطوبت و افزایش اندک بارش به همراه تمرکز بیشتر آن در چند ماه و روند کاهشی معنی دار تعداد روزهای با بارش کمتر از 5 میلی متر در روز و روند معنی دار افزایشی بارش های با بیش از 15 میلی متر در روز گویای ناهنجار شدن اقلیم این منطقه می باشد. همچنین بر اساس نتایج به دست امده مدل بکارگرفته شده در این پژوهش اگرچه دارای مقادیر محسوسی خطا می باشد، اما در مجموع براوردهای آن قابل پذیرش می باشد.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، رخدادهای فرین، MAGICC-SCENGEN آبادان
|
  • Saeed Negahban *, Mehran Maghsuodi Pages 1-20
    Some areas of Iran have flat surfaces especially in the east and south east of the country. For this reason and other climatic factors, these areas have arid and semi-arid conditions. Low density of vegetation and flatness of surface lead these areas to be dominated by erosion and affected by wind processes. The rate of wind-induced erosion and the volume of blown sediments depend on wind characteristics such as speed, frequency and direction. Power of wind for moving particles depends on the particle size, especially lower than two millimeters. This research aims to assess the geomorphological characteristics of sand arrows on a kind of egetation (Alhaji Maurorum) in the west of Lut area. The research methods are descriptive and analytical, based on field work and library work. After determining the study area by using transects, some arrow sands were selected and their morphometric characteristics were measured. Then, using a shaker, the grain size of the collected samples was measured in the laboratory. The results show that there is a high correlation between the length of arrow sands and the elevation of vegetation. The correlation is about 99 percent of the meaningful level. Also, the results of granulometry show that all samples from head, middle and toe of arrow sands are not bigger than 250 microns. Finally, the coarse sands are more in the foot and in the middle of the arrow sands as cmpared to their head. In fact, in this part of the arrow sands, grain size is finer than in other parts.
    Keywords: Sand arrow, Lut, Alhaji Maurorum, Shahdad, Morphometry
  • Kamal Omidvar *, Mohamadtaghi Dastuorani Pages 21-39
    Nowadays, one of the important issues in world scientific circles is climate change, global warming and its consequences in different countries. In this study, we try to check the temperature rise in Yazd, which is to be paid maximum attention. The data about the absolute annual maximum daily temperature collected during a 50-year period (2010-1961) were obtained from certain stations. A regression method (poly Nomial and logarithmic) and the Kendall trend statistics test were used for significant changes in the temperature series. The results comparatively showed the temperature levels of the 1970s, the 1980s, and the 2000s, suggesting that, in the 1970s, the temperature was higher than the long-term average of the coldest and warmest decades of the 2000. The study also showed that there have been seasonal fluctuations in the temperature range of Yazd, but these fluctuations are not significant. It turned out that the best model for predicting the maximum extent of fluctuation in Yazd is the Holt- winter model. It is predicted that the temperature rise in the years 2016 and 2020 will be challenging.
    Keywords: Maximum temperature limit, Kendall, Time series, Holt-Winter, Yazd
  • Morteza Esmaeilnejhad * Pages 41-62
    Overdraft of groundwater is not replaced by rainfalls, leading to water shortage. This is the phenomenon in most arid regions of Iran as a natural disaster. The south plains of Bardascan are so critical in this regard. Login underground water, pumping technology, traditional culture, and economic development in the region have caused overdrawing water from underground tables. Dropping of the tables is the first and most obvious consequence of this procedure. Dried up fields, change the location of wells, increase in their depth for 250 meters and the occurrence of cracks in the surface of the plains are the subsequent consequences. In this study, using the data of pisometri (20012-2013), the on-going water crisis in the region is proven. The proof is also based on unit hydrograph and maps of groundwater. Then, reference is made to the necessity of changing the pattern of cultivation. In this context, Boolean model using GIS is employed to locate two economically important crops in the region, namely pistachio and saffron. The results of the study show that, due to severe water crisis in the region, growing crops with less water requirement and high efficiency will be quite wise. Also, the results of localizing Holy Land prone to cultivate these two products show that, of a total of 1328 km2 of the plain, 44% in the southeast and the west of the plain is appropriate for pistachios, and 25% mainly in the east and northeast of the plain is suitable for cultivation of saffron.
    Keywords: Water crisis, Boolean model, Location, Cultivation pattern, Bardaskan
  • Mohamadhoseiin Saraee * Pages 63-85
    Today, increasing numbers of cars and travel within the city center of major cities with a shortage of park space and increased traffic volume passing traffic and to reduce the psychological coefficient is hampering. This problem becomes acute when the condition that public parking is a key role in facilitating conditions are responsible for urban transport With other elements of the urban are inappropriate. Then selecting the location of public parking in cities is one of the key issues.
    Selecting the optimum location for the establishment of an urban element based on different criteria depending on the location of the study area can be verified. In this study, we use indicators such as: distance from the center, away from roads, population density, property value, the life, property, historic sites recorded in the ANP model using GIS overlay functions, the optimal location parking will be provided for the establishment. Information and data through library research, field, and also the range of 100 questionnaires have been developed. The analysis of data from ARC GIS and Super Decision and Expert Choice software is used. The results show that Most of the current parking area has not been established in place and able are not to respond to the needs of transport. Notable, this study intense interest in the position of urban elements in the vicinity of the city's main thoroughfares Due to the The arterial streets are in the range of exposure to attractive regions.
    Keywords: Public parking, Location, ANP, GIS FUZZY, Yazd
  • Mohammad Sharifi *, Zahra Farahbakhsh Pages 87-114
    Sediment and its characteristics is the most important witness and data for studying environment condition from point of climatic changes, tectonic condition view and also archaeology states. Therefore, sediment could be studied from point of genes, material, diameter, the root of trees, fauna, biota, and etc. in this research, we have studied granolometery of sediments of Qezrabad catchment, That is located in the west of Yazd city, to know dominant processes that have created and changed landforms in the Qezrabad catchment and also, past climatic changes. To do this, we sampled sex cases after field study. Then, we took samples to the laboratory of geomorphology, and put about 300 grams inter shaker set for any case for about15 minutes. The diameter of used meshes were 2000, 1000, 550, 355, 250, 125, and 63 mm in orderly. Then, using Gradistat software we calculated statistics parameters includes Mz, Md, SDI, SKI, and Ku. Results show that sediment has some geneses, so that fluvial, glacial, and tectonic processes are the most important factors in creation and changes of the sediments in quaternary orderly. Thus, the region has been affected by glaciers and neo-tectonic activity in quaternary. Also, statistics parameters of sediments show mega-floods in the period, because, there is high standard deviation in the some sediment cases.
    Keywords: Morphodynamic, Qezrabad valley, Sedimentology, Granolometery
  • Ahmad Mazidi, Shahab Shafiei *, Zahra Taghizade Pages 115-140
    Temperature, as one of the most important climate factors, is known as an appropriate tool with which to find out about climatic changes. This is due to the fact that even a small change in temperature has a considerable effect on echosystems.
    In this study, some statistical methods, trending tests through parametric and none-parametric methods, and relative assessment trend methods based on observations are used to find out the temperature behavior. Also, spectrum analyses are done in order to evaluate the trend of Yazd annual temperature. In this article, the annual synoptic data of Yazd station collected between 1962 and 2010 are analyzed, and the ARIMA statistical model is used to achieve research goals. Several pattern tests are examined, and the results indicate that ARIMA (0, 1, and 2) is the most appropriate statistical model. Based on this model, temperature forecast is performed under a 95% confidence interval for the next 10 years. The test results, with a 5% error, show that the variation of the annual temperature is significant in Yazd and has an increasing trend. Also, under a confidence level of 95%, in addition to the first harmonic, the 22th is also another significant harmonic on temperature time series. In other words, this attribution is another factor that moderates the trend in observations.
    Keywords: Modeling, Process, Time series, ARIMA model, Yazd station
  • Aliakbar Anabestani * Pages 141-164
    Over more than three decades after the implementation of the Guidance Plan in the rural areas of the country and gaining experience, it is necessary to know what implications the implementation of these projects has had for the country's rural population. This study evaluates the satisfaction of rural people and villagers with the results of Rural Guidance Plans that is occurring in the county of Khaf. The research method of the study is an analysis-description of the bulk of the data based on field studies, using a questionnaire with a sample size of 253 subjects in 10 rural settlements that have passed 10 years since the implementation of the Guidance Plan began. The validity of the questionnaire was confirmed by experts, its reliability by performing a pre-test data analysis, and the alpha coefficient of the questionnaire (0.850) was approved. The research findings show that the land use pattern proposed in Guidance Plans meet the needs of rural communities. The t-statistic was consistent with the physical needs of the body for the village, i.e. equal 15.153. So, with regard to the underlying physical parameters, it can be claimed at a confidence of 95% that most villagers are satisfied with the implementation plan for the proposed land use. In contrast, the value of t-statistics for the social indicators was equal to -3.344, indicating that little attention has been so far paid to the social indicators in devising guidance plans in this area. This is why people have the lowest levels of satisfaction in this respect.
    Keywords: Economic needs, Physical needs, Social needs, Ecological demands, Guidance Plan
  • Mohsen Ghods *, Saeed Kamyabi Pages 165-185
    To avoid wasting money and to ensure the efficiency of the entire system of a city are the two main objectives of site selection for urban public services. One of the important public services in cities is fire rescue services. Commonly, the quality and performance of these services are influenced by the position and distribution of fire stations and traffic conditions. So, selecting a suitable location for new fire stations or transferring an existing station is necessary for improving quality and performance. It should be performed in a systematic framework.
    Now, there are only four active fire stations in Semnan. The number of stations, with regard to the population and the area of the city and the attention to be paid to standards, is not enough. So, we need new stations according to site selection parameters. In this study, to determine appropriate locations for fire stations within the city, we define a conceptual model, specify criteria and prepare necessary information for site selection. Then, we use AHP, a multi-criteria decision making model, and geographic information systems to find new locations for fire stations. The results show that AHP is suitable for optimum site selection of fire stations. This model can be used for other emergency site selections. Also, using this model shows that, in Semnan, we need four new fire stations in suitable locations.
    Keywords: Site selection, Fire station, Semnan, AHP, GIS
  • Masuome Hashemi * Pages 187-204
    Nowadays, tourism is considered as the main sector of the world economy, and ecotourism is a proper tool for achieving permanent tourism revenues. Ecotourism is almost a new phenomenon in tourism industry and forms just a part of this great industry. Most countries around the world allocate formidable budgets to this sector because of its enormous income. Without careful planning and attention to ecological, local, cultural and social capabilities of regions, tourism industry will cause some problems in these regions. Deserts and dry lands are among the most important natural attractions which contain about 90 percent of the country’s area. With such an expanse of dry lands, paying attention to the potentials of these regions in the field of ecotourism and geotourism industry is necessary especially in Yazd Province, which is located in the center of Iran and in the margin of Lout plain and Kavir plain. Generally speaking, deserts are part of the main landscape of Yazd Province. In development patterns of the region, one cannot ignor the role of deserts. In this research, the formic analysis method was used in order to assess the eco-tourist capacities of deserts in Yazd Province. In this method, after repeated field visits, the deserts of Yazd Province were classified by using the formic model. Through three related models, the general landscape of each group was obtained, and their formic differences were etermined. Undoubtedly, different formic units show different preparatory capacities.
    Keywords: Yazd, Ecotourism, Formic analysis model, Desert regions
  • Mohamadamin Heydari *, Hoseiin Mohamadi Pages 205-234
    Abrupt increase in fossil fuel consumption and atmospheric emissions is one of the major threats to the climate, creating the global warming or rising temperature on the Earth's surface. This article is on the issue the effect of global warming on the climatic conditions in Abadan such as temperature, precipitation and humidity. Based on the findings, the daily minimum temperature in all the months and the daily maximum temperature rise in the warm months of the year is meaningful at the confidence level of 95%. The results point to a reduction of the relative humidity and an increase in the intensity of rainfalls in the region, leading to more arid climatic conditions in the future decades in Abadan. Based on the outputs of the climatic model MAGICC-SCENGEN, a temperature rise of about 2.5 Co in the cold season at the end of the 21st century will occur, and the city will experience warmer weather than its moderate winters now, but this temperature increase will be stronger in warm seasons. Thus, water requirement will increase due to the evapotranspiration rise. Also, the predictions of the MAGICC-SCENGEN climatic model for the coming decades are relatively similar to and go well with the changes in temperature and precipitation indices in the region in recent decades. In total of more than a half century on the regional climate change represents the ratio of 1980 and the driest region in the wake of rising temperatures and increased evapotranspiration in the region.
    Keywords: Global warming, MAN- Kendall, Climate change, MAGICC-SCENGEN, Abadan